ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΓΙΑ



Χρησιμοποιώντας τεχνολογία γνωστή ως lidar (αερομεταφερόμενη τεχνική 3D χαρτογράφησης με λέιζερ), μια ομάδα αρχαιολόγων βρήκε νέα στοιχεία κάτω από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας στην Γουατεμάλα για τον πολιτισμό των Μάγια.

Μια ανακάλυψη που αλλάζει όσα γνωρίζαμε για αυτή την κοινωνία.

Κρυμμένες πυραμίδες και τεράστια φρούρια στη ζούγκλα, αγροκτήματα και αρδευτικά κανάλια που είναι διάσπαρτα σε οροπέδια, δρόμοι που διασχίζουν μεγάλα δάση. Αυτές είναι μεταξύ των περισσότερων από 61.000 αρχαίων δομών των Μάγια που έχει καταπιεί η πυκνή βλάστηση στα τροπικά πεδινά της Γουατεμάλας, και οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν.

Οι ανακαλύψεις, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο «science», παρέχουν ένα στιγμιότυπο για το πώς οι αρχαίοι Μάγια άλλαξαν το τοπίο γύρω τους, για περισσότερα από 2.500 χρόνια από το 1000 π.Χ. έως το 1500 μ.Χ. και ενδέχεται να αλλάξουν αυτό που οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι γνώριζαν για τις πτυχές του πληθυσμού της αρχαίας κοινωνίας τους, τις αγροτικές πρακτικές και τις συγκρούσεις μεταξύ των δυναστειών τους.

«Παρόλο που μερικές παλαιότερες μελέτες μας είχαν προετοιμάσει γι' αυτό, βλέποντας απλώς την τεράστια ποσότητα των αρχαίων δομών σε όλο το τοπίο.» «Έχω περπατήσει στις ζούγκλες της περιοχής των Μάγια για 20 χρόνια, αλλά το lidar μου έδειξε πόσα δεν είχα δει. Υπήρχαν τρεις με τέσσερις φορές περισσότερες δομές από όσο φανταζόμουν. Μια τοποθεσία στην οποία εργάζομαι, το El Palmar, είναι τώρα 40 φορές μεγαλύτερη από ό, τι είχαμε σκεφτεί! Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος χώρου από αυτό που είχαμε απεικονίσει – και απαιτεί μια εντελώς νέα ερμηνεία», δήλωσε ο Thomas Garrison, συν-συγγραφέας της νέας μελέτης και αρχαιολόγος στο κολέγιο Ithaca.

Οι αρχαίοι Μάγια άνθισαν σε αυτό που σήμερα είναι το νότιο Μεξικό, η Γουατεμάλα, το Μπελίζ και η δυτική Ονδούρα. Άφησαν πίσω τους μια πλούσια γραπτή ιστορία ζωγραφισμένη και επιγραφές σε ξύλο, πέτρα και κεραμικά. Εξιστορώντας αναλυτικά στις περίπλοκες ιερογλυφικές τους ιστορίες για βασιλιάδες, βασίλισσες και πολέμους.


Το Lidar είναι παρόμοιο με το σόναρ ή το ραντάρ, αλλά χρησιμοποιεί εκρήξεις φωτός λέιζερ για να χαρτογραφήσει μια περιοχή.

Η έρευνα έγινε το 2016 και κάλυψε 828 τετραγωνικά μίλια (2.144 τετραγωνικά χιλιόμετρα) της βόρειας Γουατεμάλας.

Ένα αεροπλάνο πέταξε περίπου στα 2.000 πόδια πάνω από την ζούγκλα και για κάθε δευτερόλεπτο που πέταξε το lidar έστειλε περίπου μισό εκατομμύριο παλμούς λέιζερ.


«Είναι βασικά σαν να κόβεις γκαζόν. Πηγαίνει μπροστά και πίσω, σε παράλληλες γραμμές κατά μήκος της ζούγκλας «, δήλωσε ο Δρ. Fernández-Díaz.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Marcello A. Canuto από το Πανεπιστήμιο Tulane, χαρτογράφησαν δώδεκα διαφορετικές περιοχές στο Petén της Γουατεμάλας, σαρώνοντας τους οικισμούς των Μάγια. Όπως αναφέρθηκε, η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση 61.480 αρχαίων δομών, οι οποίες αναλύθηκαν περαιτέρω χρησιμοποιώντας προηγούμενες ανασκαφές που υπήρχαν ήδη σε υπάρχοντες χάρτες.

Είναι σημαντικό ωστόσο να πούμε, ότι πολλοί από αυτούς τους τόπους επιβεβαιώθηκαν επίσης και από το έδαφος (δηλαδή τον οπτικό έλεγχο των χώρων από το έδαφος) και από τη διεξαγωγή νέων ανασκαφών, οι οποίες έγιναν από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017.

«Μία από τις πιο συναρπαστικές δομές που βρέθηκαν ήταν ένα μικρό συγκρότημα πυραμίδων ακριβώς στην καρδιά του Τικαλ», είπε ο Garrison, «Ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτή τη δομή, το γεγονός ότι το lidar αποκάλυψε μια νέα πυραμίδα, σε μια από τις πιο χαρτογραφημένες και ερευνημένες πόλεις είναι απίστευτο και υπογραμμίζουν πραγματικά πόσο ισχυρή είναι αυτή η τεχνολογία για τους αρχαιολόγους».


Εξετάζοντας τα δεδομένα του Lidar, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μεταξύ 7 και 11 εκατομμυρίων κατοίκων ζούσαν σε όλη την περιοχή των Μάγια κατά την Ύστερη Κλασική Περίοδο (650 με 800 μ.Χ.). Αυτός ο αρχαίος πληθυσμός ήταν άνισα κατανεμημένος στις κεντρικές πεδιάδες, με ποικίλους βαθμούς αστικοποίησης.

Ήταν ένας μεγάλος πληθυσμός ανθρώπων και πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι μια σημαντική μερίδα υγροβιότοπων έπρεπε να τροποποιηθεί για γεωργική χρήση για να διατηρηθεί αυτός ο πληθυσμός.

Όπως γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη:

«Περίπου οι μισοί από τους κεντρικούς ορεινούς όγκους είναι εποχιακοί υγροβιότοποι γνωστοί ως bajos. Επειδή οι μόνιμοι οικισμοί τείνουν να αποφεύγουν αυτές τις περιοχές επειδή πλημμυρίζουν, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητες, αλλά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες μετά από κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις σε εντατική γεωργία.»

Και πράγματι, από την περιοχή που σαρώθηκε, περίπου 507 τετραγωνικά μίλια (1.314 τετραγωνικά χιλιόμετρα) γης χρησιμοποιήθηκαν για τη γεωργία, εκ των οποίων τα 140 τετραγωνικά μίλια (362 τετραγωνικά χιλιόμετρα) έπρεπε να τροποποιηθούν σε μεγάλο βαθμό.

Οι σαρώσεις αποκάλυψαν επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο δρόμων (οι ερευνητές τεκμηρίωσαν περίπου 66 μίλια (106 χιλιόμετρα) δρόμων), τα οποία συνδέουν πόλεις και κωμοπόλεις. Πολλά από αυτά τα αστικά κέντρα ήταν πολύ οχυρωμένα, κάτι που δεν αναμενόταν.


«Τα δίκτυα των οδών που βλέπουμε αντικατοπτρίζουν μια παλαιότερη εποχή των Μάγια – (αυτό που αποκαλούμε Preclassic) – όταν οι πόλεις συνδέθηκαν με μεγάλους δρόμους που διασχίζουν το τοπίο της ζούγκλας», δήλωσε ο Garrison. «Στην Κλασική περίοδο, οι Μάγια χωρίστηκαν σε δεκάδες ανταγωνιστικές πόλεις-κράτη, με τη δική τους τοπική δυναστεία. Φαίνεται ότι μέρος της διατήρησης αυτών των βασιλείων περιλάμβανε επενδύσεις σε σημαντικά έργα υποδομής για την ενσωμάτωση του πληθυσμού (εσωτερικές διεργασίες), τη διατροφή των ανθρώπων (εκτεταμένα συστήματα αγρών) και την προστασία του βασιλείου (αμυντικές χωματουργικές εργασίες).

Πράγματι, οι Μάγια έκαναν από καιρό σε καιρό πολέμους. Ο Γκάρισον αναφέρει ότι οι δικές του γραπτές αναφορές παρέχουν ζωντανές περιγραφές για τον πόλεμο, σε μια περίπτωση χρησιμοποίησαν την έννοια τυφώνες ως μια μεταφορά για τη μανία του πολέμου και σε μια άλλη περιγράφοντας τα επακόλουθά του ως «συσσώρευση κρανίων και συγκέντρωση αίματος.»

Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν επίσης για ορισμένες αμυντικές χωματουργικές εργασίες σε τοποθεσίες όπως το Tikal, ακόμη και σε σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος στη δυτική περιοχή των Μάγια. Αλλά τα νέα στοιχεία του lidar δείχνουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν πολύ πιο κοινά από ό, τι είχαν φανταστεί οι αρχαιολόγοι, αντικατοπτρίζοντας ένα προηγουμένως αδιανόητο επίπεδο στρατιωτικοποίησης.

«Για παράδειγμα, δουλεύω στο μικρό βασίλειο του El Zotz, της πλησιέστερης πόλης προς το Tikal. Ο Λάδαρ αποκάλυψε ένα πραγματικό φρούριο σε μια άκρη ανάμεσα σε αυτές τις δύο πόλεις», δήλωσε ο Γκαρισόν στον Gizmodo. «Η ακρόπολη προστατεύεται από τοίχους ύψους άνω των 25 ποδιών και υπάρχει μεγάλη τεχνητή δεξαμενή που μοιάζει με ολυμπιακή πισίνα. Με άλλα λόγια, ο τόπος αυτός, που ονομάστηκε La Cuernavilla, ήταν έτοιμος για πολιορκία. Αυτό δεν είναι πραγματικά ο τύπος της σύγκρουσης που σκεφτόμασταν για τους αρχαίους Μάγια».

Ο Garrison παραδέχεται ότι το lidar δεν είναι τέλειο και ότι χάνει κάποια πράγματα και περιστασιακά κάνει τα φυσικά χαρακτηριστικά να φαίνονται τεχνητά. Συνολικά, ωστόσο, αισθάνεται οτι «αυτό είναι ένα σχεδόν πλήρες αποτύπωμα των αρχαίων Μάγιας.» Αυτό δημιουργεί έναν άλλο περιορισμό.

«Αυτές οι εικόνες αντιπροσωπεύουν όλη τη διάρκεια του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια. Είναι πάνω από 2.000 χρόνια συμπιεσμένο στις εικόνες που βλέπετε», είπε.

OmegaNbc.com

Comments

Popular posts from this blog

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΠΑΝ

ΕΛ ΚΑΣΤΙΓΙΟ Η ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥΛΚΑΝ